Manfaat Dan Cara Memproses Herba Buah Pelaga

Terdapat satu herba khas Indonesia yang juga sering digunakan untuk memasak dan membuat herba. Namanya adalah buah pelaga. Kardamom mempunyai bentuk yang unik, seperti kacang Arab, tetapi dengan saiz yang lebih besar, kulit nipis, hijau muda hingga coklat gelap, dan berbentuk seperti spindle.

Buah Pelaga tergolong dalam keluarga jahe-jahean. Di Indonesia, kapulaga yang terkenal adalah kapulaga Jawa dan kapulaga India. Pengeksport kunung terbesar di dunia adalah Guatemala. Psst … kapulaga ternyata menjadi salah satu rempah yang paling mahal di dunia juga, yang berada di kedudukan ketiga selepas saffron dan vanila. Wow ..

Fungsi
Kardamom mengandungi vitamin A, B, dan C, serta serat, kalsium, minyak pati, dan besi. Kardamom bukan sahaja untuk memasak, tetapi juga digunakan dalam dunia ubat tradisional dan untuk kecantikan.

Kerana ia mengandungi serat, buah pelaga adalah baik untuk pencernaan dalam badan, termasuk juga mengawal asid perut. Bagi mereka yang menderita ulser akut, buah pelaga adalah baik untuk digunakan. Mempunyai masalah dengan nafas berbau sakit dan sakit gigi? Mengunyah kapulaga, mulut yang dijamin menjadi wangi dan masalah gigi hilang. Di samping itu, buah pelaga juga baik untuk merawat penyakit buah pinggang, daya tahan lelaki, dan juga sebagai pembunuh sel kanser.
Cara Memproses
Di sini kita dapati beberapa cara untuk merawat kaperba ke dalam herba untuk merawat penyakit-penyakit kecil:

Ubat sakit gigi dan nafas berbau: segenggam segenggam daun pegagan dan 10 butir buah kapur kering bersama dengan secawan air. Minum cawan ini cukup secukupnya pada waktu pagi untuk seminggu;


Ubat untuk pedih ulu hati dan kembung: memanggang 10 biji kapulaga bersama-sama dengan 13 biji benih jati Belanda, kemudian dibancuh dengan air panas seperti membuat teh. Minum herba ini 100 milli sekali sehari sehingga sembuh. (
http://www.melayupost.info/2016/05/manfaat-khasiat-dan-kebaikan-buah.html )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *